Marjott

Raw food - inköp

Kategori: Mumsiga inköp



Idag köpte jag mina all time favorite bars: Raw Bite - Raw Cacao. Älskar dessa barer! Dessutom är de naturliga och gjorda på torkad frukt och nötter som är "raw". Jag köpte även en produkt som jag aldrig testat förut, nämligen russin doppade i rawchoklad gjord på minst 74% kakao. De var goda! Men smaken är ganska dominerande av raw-kakao, vilket jag tror många kan ha svårt för.

Risgrynsgröt

Kategori: Matlagning

När det äntligen börjar komma lite vårväder börjar Marja baka risgrynsgröt. Normalt? Knappast. Men underbart gott!
Egentligen är det inte till mig som jag lagar gröten, då jag försöker hålla nere på snabba kolhydrater. Istället är det till mamma och Artur jag gör det. Jag vet inte om det kallas dubbelmoral eller bara snällhet.

      


Denna gången gjorde jag min risgrynsgröt på detta sätt:

2 dl grötris
4 ½ dl vatten
2/3 tsk salt
2-3 msk smör
6 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 kanelstänger
ca 2 tsk vaniljsocker
3 msk socker


Blanda ris, vatten, smör och salt i en ganska stor kastrull så gröten kan få kocka utan risk för att allt ska koka över och hamna på plattan. Koka under lock på svag värme i 10 min. Fortsätt med att tillsätta mjölken, grädden och kanelen. Låt gröten koka väldigt svagt, helst utan att röra om, tills gröten börjar få en grötkonsistes (och riset är mjukt), vilket tar 30–40 min. Notera att gröten blir mycket fastare när den kallnar! Tillsätt mer mjölk om du märker att den blivit för fast i konsistensen. Rör i socker och vaniljsocker efter smak. Gillar du mandlar är det bara att hälla i några sådanna med! Servera med mjölk, kanel eller sylt.

LCHF-Chokladbollar

Kategori: Lchf recept

Jag har under de senaste veckorna testat på mängder av olika sorts recept på chokladbollar som ska vara lite nyttigare än de klassiska. Igår gjorde jag LCHF-Chokladbollar! MUMS!

Jag började med att ta 100 gram rumsvarmt smör och blandade med ca 125-150 gram kokos. Jag hällde på 1½- 2 msk kakao, 2 tsk vaniljscoker, stevia (sötningsmedel) efter vad jag tyckte passade, 2 msk vispgrädde och lite kaffe. Sen är det bara att blanda runt som vanliga chokladbollar och tillsätta lite av det man vill att den ska smaka mer utav. Rulla i kokos (eller pärlsocker om någon promt önskar det).




Recept är absolut inte till för att följas (ofta), utan de är bara måtstockar så att man vidare kan testa sig fram!

Lchf mandelmassa

Kategori: Lchf recept

Jag har kommit fram till att jag älskar mandelmassa. Men jag är inte överförtjust i den stora mängd socker som finns i de färdigköpta varianterna. Så jag gjorde helt enkelt min egen! Jag har ännu ingen liten kvarn för att kunna mala, så jag köpte färdigmalet mandelmjöl för enkelthetens skull.

Jag tog 65 g mandelmjöl (men man ska ju helst mala sin egen mandel, mycket fräschare och mer smakrikt) och blandade med stevia. Stevia är vad jag tror det bästa sötningsmedlet att använda men det har dock en ganska speciell smak som inte helt liknar socker... man får helt enkelt söta med det man själv vill och i den ängd man önskar.
 
Sen hällde jag i ca en matsked vispgrädde, men det är bara att hälla i tills man får den konsistens man vill ha. Det går även bra att hälla i en droppe bittermandelarom om man vill ha en lite starkare smak. Men var här försiktig med mängden! Väldigt försiktig. Jag råka hälla i mer än en droppe (kanske 3?) och det resulterade i en alldeles för kraftig smak.

Men det lilla misstaget rättade jag til med att Go wild och mosa i färska dadlar, kokos och ev kakao. Då blev det helt plötsligt goda nöt- och fruktbollar!


    

Inte så lyckat att jag kom på att jag skulle fota när jag ätit upp typ hela massan...